logonaam

Herinneringen van Jaap de Smidt

jaapEven voorstellen: ik ben op 3 juni 1921 op Hoek geboren, in de Langestraat. Daar heb ik ongeveer 4 jaar gewoond, en dan zijn we verhuisd naar Mauritsfort nummer 30, nu een bungalow. Ik heb daar tot mijn 23e jaar gewoond. De tram reed achter ons huis, van Terneuzen-Hoek-Philippine-Breskens (Bresjes).

In de schoolvakantie en op zaterdag en zondag gingen we veel naar de wei van Cortvriend. Met zelfgemaakte pijl en boog, wie het verst kon schieten, en ook gingen we kievitseieren zoeken. Wij, dat waren mijn broer Ko, nu 94 jaar, Jan Donze, 92 jaar, pas overleden, en ik, 91 jaar.

Op een dag waren we er weer, en liepen naast elkaar eieren te zoeken. Jan liet zich op de grond vallen en riep: “ik heb hem!” Hij lag bovenop een haas, die stil in zijn leger was blijven liggen. Die nam hij dus mooi mee naar huis!

Mijn grootvader, Ko van Drongelen, heeft nog als aannemer aan de inpoldering gewerkt. Hij had land in de van Wuijckhuisepolder: waar nu de boerderij van Driel staat. Hij had daar een paard en een koe, verbouwde aardbeien, rode bessen (jenievers), zwarte bessen en kruisbessen (beiers). Die gingen naar de veiling in Terneuzen. schaats

In de winter schaatsten we op de Nol. De Nol is indertijd gedeeltelijk volgestort met huisvuil van de bewoners van d’n Oek, door (wij kenden hem niet anders) Ko Watte

Mijn grootvader van vaders kant was Smidt de veldwachter van d’n Oek. Op een dag waren wij weer in de wei van Cortvriend en zagen dat er een koe gekalfd had. Wij gingen dit melden bij de familie en we kregen geld, ik dacht een dubbeltje, toen veel geld voor een kind. We gingen ook spelen op de boerderij van Hendrik Wolfert.

tramEr was ook een tramhalte. Op de eerste boerderij over de tramrails woonde een familie Roose. Daarnaast Jan Zonne en van Driel.

Ik woon nu 68 jaar in Sas van Gent.

 

 

naar boven