logonaam

Het potje Oost-Indische inkt

inkIedereen die naar school is geweest, of het nu in 1912 was of in 2012 , herinnert zich dingen uit zijn of haar schooltijd.

Daarom is dit verhaal wat ik nu opschrijf, naar mijn mening, ook zo schitterend.

Wat was de aanleiding? Dat was een zoektocht naar allerlei spullen die we voor het 100 jarig bestaan van “onze polder”, de Van Wuijckhuisepolder, misschien zouden kunnen gebruiken.

Zo werden er her en der afspraken gemaakt om bij verschillende bewoners op de erven te fotograferen. Zo ook bij de familie De Jonge.  Deze foto’s kwamen dan weer bij mij, de Webmaster, terecht . Met een begeleidend mailtje van Otto, onze  privé “polder” fotograaf.
Hij schreef: “Er zit een heel speciale foto bij, waar de eigenaar erg trots op is”. Ik natuurlijk direct alle bijgevoegde foto’s bekeken en na wat heen  en weer geklik had ik de bewuste foto. Echt schitterend. Mijn interesse was gewekt en er ging direct een mailtje naar de eigenaar van dit juweeltje met de vraag: “Zit hier een speciaal verhaal achter?”

En jawel, na wat heen en weer gemail en enkele telefoontjes heb ik het verhaal compleet.
Abraham de Jonge  is geboren in 1909, hij gaat net als andere kinderen naar de lagere school. Niet op Hoek, maar op de Knol, “De school met den  Bijbel “.
In 1921 verlaat hij de school en net als alle schoolverlaters krijgt ook hij een oorkonde.

Abraham de Jonge is op zijn 38 getrouwd met Pieternella Cornelia Verhelst en in 1947 in de van Wuijckhuisepolder komen wonen, op G18. ( nu Seydlitzweg 1). Zij hebben daar gewoond tot april 1989, zijn toen verhuisd naar Terneuzen waar hij gestorven is in mei 2000.

De oorkonde wordt 91 jaar later in de schuur herontdekt tijdens de fotosessie. Het roept vele herinneringen op.

Zijn zoon schrijft in een mail:
Wat mij opviel was de achterkant van de oorkonde. Daar kwam ik de vissernaam Visser-Koole tegen.
Visser-Koole was een kledingwinkel in Axel en kwam ook met een auto langs de deuren.  Hier in de polder was het een bekende verschijning. Aan het tel. nr. kun je zien dat het oud is. Abonnee nr. nog met drie cijfers.
De chauffeur heette Kees, ik dacht van Doesselaar met zijn achternaam, en wist al bij wie hij die dag langs zou gaan waarop hij zijn voorraad kleding dan aanpaste. Misschien dat Jos hem nog heeft gekend.

Nu zal je misschien afvragen; maar wat heeft dat potje Oost Indische inkt hier nu mee te maken?
Wat er op de achterkant staat heeft u al kunnen lezen maar de voorkant dat is waar het allemaal omdraait.

Op de eerste foto was niet duidelijk te zien van wie het nu was?prentotto

Dus wat doet Bram hij gaat naar de winkel en koopt een potje met oost Indische inkt en hij begint aan een hernieuwd cursus “schoon schrijven”. Letter voor letter wordt de tekst zichtbaar. Zie hier het resultaat.

kleinprent

Klik hier voor detail

De oorkonde, een prent waar je naam op werd geschreven met sierlijke letters ter nagedachtenis aan je schooltijd.

detailprent
schoolfoto

naar boven