logonaam

Familie Verhelst

Na de indijking van de van Wuijckhuisepolder bleek dat de grond vnl. uit stuifzand en killen bestond. De rijke kleiboeren stonden niet in de rij om land te kopen in deze nieuwe polder.
Dit had één voordeel; ook de minder rijken kregen zodoende kans om enkele hectaren grond te bemachtigen.
De prijs van de grond was verhoudingsgewijs desalniettemin op het niveau van nu.

In de Visartpolder, tegen het Vaatje aan, woonde de familie Pieter-Jan Verhelst-Hamelink. Ze noemden hem Jan. Dit grote gezin had ondernemende kinderen die wel brood zagen in de zanderige grond achter de dijk.Rockus

Zo kon het gebeuren dat Jacobus(Ko) Verhelst en Rokus Verhelst enige hectaren grond kochten tegen de Pierssenpolder dijk aan en daar ook daadwerkelijk in 1914 en1917 als één van de eersten gingen bouwen.

Even verderop woonde Kees Verhelst en daarnaast Izak Verhelst. Deze laatste kocht land tegen de dijk van de Seydlitzpolder aan.
Hierop bouwde later zoon Jan Verhelst(nu de familie Riemens) een huis en daarnaast bouwde Klaas Bolleman(nu de familie Dees) die met dochter Betje Verhelst getrouwd was. Rond allebei die woningen zat iets meer dan 6000 m2 grond. Goed voor wat extra’s in die tijd.

Het was nog niet gedaan met de Verhelsten want op het eind van de tegenwoordige Langeweg kwam Kees Verhelst te wonen.(Nu familie Boone) en aan de van Wuijckhuiseweg, wat men vroeger en soms nog, ‘Onder de Zeedijk’ noemde, kwam Piet Verhelst te wonen.(Nu familie Guiljam-Simons)

Als u nu denkt die naam komt niet meer voor in de polder kan ik toch stellen dat ze hun stempel danig hebben achter gelaten.
Komend van het Mauritsfort kom je aan loonbedrijf Guiljam. De huidige bewoner Anthonie en mede eigenaar van dit bedrijf; zijn oma was Cornelia (Cor) Verhelst.
Volgende boerderij van de familie Guiljam- Simons, je raad het al; Ko zijn moeder was Maatje Verhelst.

Even richting Philippine. Daar zien we de nieuw  verbouwde woning van Piet de Putter en Caroline Guiljam. Caroline haar oma was Cor Verhelst.

Nu gaan we even de bocht om de Langeweg in en daar woont de famlie Boone. Leen zijn oma was ook Cor Verhelst. ( Sorry dat ik alleen de meisjesnamen gebruik maar anders wordt het te omslachtig).
Over de heg bij de familie Boone  zien we Herman Ruben. Zijn oma, evenals die van Piet Ruben een eindje verderop, was Maatje  Verhelst.

Om even op adem te komen gaan we nu naar het andere eind van de Langeweg. Daar rechts woont de familie de Zwarte. Dirk zijn moeder was Cornelia (Kee) Verhelst.  Niet te ver nu, anders slaat de vermoeidheid toe, gaan we tegenover langs bij Kees Pladdet. Zijn oma de Visser was van geboorte Jelein (Linte) Verhelst.

Terug nu naar de Seydlitzweg komen we bij de familie Dees terecht.  Arnold zijn oma was Pietje Verhelst.

Dan voor de verandering naar de andere kant van de Seydlitzweg waar we rechts de familie Wolfert zien wonen. Dit was de boerderij van Rokus Verhelst waar we het in het begin over hadden als U zich dat nog kunt herinneren. Wel hier woont Janna Wolfert- van der Gouwe en ja hoor, haar moeder was Jannetje Verhelst.

Nu nog even de bocht om en daar woont de familie de Jonge op nr.1.
Het wordt eentonig, maar zijn moeder was Pietje Verhelst.
Hier gaat het dus om achter neven en nichten tot neven en nichten die allemaal van dezelfde grootvaders afstammen.
Als je dat afzet tegen de totale polderbewoning is dat rond de dertig procent.

Het bos in de van Wuijckhuisepolder was vroeger de wei van Cortvriendt. Door vererving is later Rogier Verhelst eigenaar geworden. Deze nu was geen familie van al die andere Verhelsten.verhelsten

 naar boven